فهرست مطالب

مطالعات تطبیقی هنر - پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه مطالعات تطبیقی هنر
پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی حامدی*، محمدرضا مریدی، بهنام کامرانی صفحات 1-16

    دو دهه از شکل گیری جریان هنر خاورمیانه می گذرد. در میان تنوع سبک ها و تجربه های هنری، می توان سه جریان را بازشناسی کرد: نخست، جریان هنر مدرن در خاورمیانه؛ جریانی که میراث دهه های اوج گیری هنر مدرن در ایران، عراق، سوریه، لبنان و مصر طی دهه های 1960 تا 1990 است. جریان دوم، متاثر از پارادایم پست مدرن، رویکردی انتقادی و اجتماعی به سیاست های کشورهای اسلامی خاورمیانه داشت و با شدت گرفتن کشمکش های جنگی و نفتی پس از 11 سپتامبر اوج گرفت و به جریان غالب هنر خاورمیانه تبدیل شد. جریان سوم، جریانی نوخاسته است که تحت پارادایم ترنس مدرن شکل گرفته است. حال، پرسش این است که زمینه های شکل گیری جریان های هنر خاورمیانه چه هستند و هنر خاورمیانه در این تحولات پارادایمی چه تغییراتی را تجربه کرده است؟ به منظور دست یابی به این پرسش، مقاله حاضر می کوشد با تبیین رویکرد نظری ترنس مدرنیستی و در ادامه آن شرح جریان های هنر خاورمیانه، به مولفه ها و ویژگی های هنر معاصر خاورمیانه در پارادایم ترنس مدرن بپردازد. بدین منظور، از روش توصیفی تحلیلی و نیز تطبیق سه جریان مذکور با رویکرد نظری ترنس مدرن استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهند بخش قابل توجهی از هنرمندان معاصر خاورمیانه تلاش می کنند از رویکرد پست مدرنیستی که نگاه انتقادی و مسدودکننده به جریان مدرنیته بومی دارد، فراتر رفته و با رویکرد ترنس مدرنیستی، نوع تازه ای از هنر معاصر با دلالت های بومی و محلی شکل دهند.

    کلیدواژگان: ترنس مدرنیسم، مدرنیسم، پست مدرنیسم، هنر خاورمیانه، هنرهای تجسمی معاصر ایران و عرب
  • سید علی اصغر ربانی*، سعید خودداری نائینی صفحات 17-32

    ستاره شناسی قدیم، به دو گرایش عمده نجوم (اخترشناسی) و تنجیم (اختربینی) تقسیم می شود. هر یک از این دو گرایش، ویژگی ها و مفاهیم خاص به خود را دارند. کتب و رسالات زیادی در زمینه نجوم و تنجیم به رشته نگارش درآمده اند. برخی از این متون مانند؛ صورالکواکب، التفهیم، عجایب المخلوقات و البلهان، در ادوار گوناگون بارها نسخه برداری و تصویرسازی شده اند. تصویرسازی برای ستاره شناسی (همچون سایر حوزه های علمی)، با نیت تسهیل فهم موضوعات و خاطرسپاری معانی، همواره مورد توجه مولفان و نسخه برداران بوده است. هدف این پژوهش ضمن در نظر داشتن اصول علم ستاره شناسی، واکاوی و مقایسه روش های تصویرسازی متون مربوطه و بررسی تاثیر نجومی یا تنجیمی بودن متن بر نوع تصویرسازی کتب حوزه های مذکور است. پرسش مقاله حاضر این است که تصویرسازی برای کتاب های حوزه نجوم و تنجیم در نگارگری ایرانی چه ویژگی هایی دارد؟ نگارندگان با روش توصیفی- تحلیلی و رویکرد تطبیقی کوشیده اند شباهت ها، تفاوت ها، ویژگی ها، موضوعات غالب و نیز راهکارها و روش های اجرای تصویرگری کتب ستاره شناسی (با تفکیک متون نجومی از متون تنجیمی) در نگارگری ایرانی را تشریح نمایند تا تاثیر متن (معنا) بر تصویر (صورت) مشخص شود. نتایج پژوهش نشان می دهند که نگارگران در متون نجومی ملزم به رعایت ضوابطی بوده اند تا صحت و استناد علمی متن حفظ شود، لذا محدودیت هایی در نوع، شیوه و کیفیت تصویرسازی های این حوزه دیده می شوند؛ در حالی که برای تصویرگر متون تنجیمی چنین سخت گیری هایی وجود نداشته اند. تصویر سازی متون ستاره شناسی، آمیزه ای از واقع گرایی و خیالی نگاری است. نگاره های نجومی اغلب قالبی واقع گرایانه دارند و نگاره های تنجیمی بیشتر فضایی رویاگونه را به نمایش می گذارند.

    کلیدواژگان: نگارگری ایرانی، کتاب آرایی، تصویرسازی علمی، نجوم، تنجیم
  • میثم رضایی مهوار، افسانه ناظری* صفحات 33-48

    کاربرد اصطلاح و استعاره روایت در ادبیات موزه شناسی بسیار توسعه یافته، اما کمتر از چیستی و چگونگی روایت در آن سخن به میان آمده است و رویکردهای موجود که به ویژه در مطالعات فرهنگی در این حوزه مطرح هستند، بیشتر جنبه های انتقادی را پوشش داده اند. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی در چارچوب "نظریه روایت" ، و بر مبنای آرای ژرار ژنت، در پی این پرسش است که در موزه های هنر ، زنجیره ای از واحدها یا رویدادهای روایی چگونه و با چه فنونی به وسیله شکل گیری گفتمان روایی از نعمت داستان برخوردار می شوند؟ و در این راستا، چگونه با تحلیل یکی از مقولات اصلی روایت شناسی ادبی یعنی زمان روایت و خصوصا با بررسی تطبیقی مقوله "ترتیب" یا "زمان پریشی" برای نمایشگاه موزه، نحوه ای از تحلیل روایت موزه و چیدمان آن بر مبنای نظریه روایت حاصل می شود؟
    با بررسی رویکردهای پیشین تجربه شده در چیدمان گالری ملی لندن به عنوان مورد مطالعاتی و تحلیل بخش ساینزبری، این نتیجه حاصل شد که ملاحظات زیباشناختی و کاربردی در معماری و پایبندی به اصول ترکیب بندی و جنبه های بصری در چیدمان، ایجادکننده همان زمان پریشی های روایی هستند که به مثابه ابزار و آرایه های ادبی در روایت می شناسیم. رابرت ونتوری در طراحی معماری این بخش از گالری ملی با دیدگاهی کارکردگرا در جهت ارایه فضایی برای تجربه واقعی دیدن نقاشی ها که فراتر از بازدید صرفا موزه ای باشد، توانسته در عین حال روایت گاهنگارانه موزه را نیز لحاظ کرده و با ایجاد گشایش ها و تعلیق های متعدد از طریق ارتباطات فضایی و از طریق آنچه که در این پژوهش از منظر روایت شناسی به عنوان انواع پیشوازها و بازگشت های زمانی بیرونی شناسایی شد، در این موزه به روایتگری دست یابد. بنابراین اگرچه ژنت روایت را بیشتر محدود به ادبیات می دید، این پژوهش نشان می دهد که مولفه های اصلی تحلیل گفتمان روایی همچون زمان و مقوله ترتیب در آرای وی را می توان برای روایت نمایشگاهی تطبیق داد.

    کلیدواژگان: گفتمان روایی، موزه های هنر، زمان پریشی، ژرار ژنت، گالری ملی لندن
  • ندا وکیلی* صفحات 49-64

    نزد مذاهب مختلف، عقاید متفاوتی در ارتباط با جهان و دنیای پس از مرگ وجود دارد که یکی از این سفرها در داستان های ملل مختلف معراج به پهنه فرا جهانی است، هرچند داستان های عروج با مضامین مختلف در فرهنگ های متفاوت با اشتراکات لفظی و معنوی متعددی همراه است (همچون متون آخر الزمانی مکاشفه ای، متون فرجام شناختی، سفرهای اخروی، رویا، سیرروحانی، متون افسانه ای، صعود به آسمان ها و...) ولی می توان با تحلیل و بررسی دقیق تر این داستان ها و نمادهای روایت دار مشابه در آن به چگونگی استفاده از کهن الگوها و اسطوره ها در طول زمان برای خلق معانی جدید (به صورت آشکار و یا مستتر) در آن ها پی برد. که از اهداف اصلی این پژوهش نیز تحلیل و بررسی نمادهای روایت دار موجود در داستان و نگاره های معراج نامه ایلخانی (772-762 ه ق) و معراج نامه تیموری (840 ه ق) بر اساس رویکرد نظریه معنای کهن الگوی نورتروپ فرای است که دارای مراحلی است. از سوالات اصلی این پژوهش این مطلب است که داستان و نگاره های معراج نامه بر اساس مراحل نظریه کهن الگویی و اسطوره شناختی فرای به چند ساختار قابل دسته بندی است؟ و در کدام بخش از نگاره های(دوزخی یا بهشتی) از اصل داستان های عروج اساطیری موجود در تمدن باستانی(ایران) بهره برده اند و به صورت نامتبدل و متبدل معانی جدیدی را ابداع کرده اند؟ تا از طریق اصل جابه جایی اسطوره ای در نظریات فرای بتوان به تبار و پیشینه روایی و تصویری معراجنامه نگاره ها نزدیک شد. بنابراین نتایج به دست آمده در این پژوهش با استفاده از روش تطبیقی- تحلیلی و منابع کتابخانه ای گویای این مطلب است که معنای کهن الگویی موجود در نگاره ها در هشت ساختار معنایی طبق الگوی نظری نورتروپ فرای قابل دسته بندی است و مفاهیم اسطوره ای در آن به صورت تبدیل نشده (آشکار) و تبدیل شده (پنهان) در بیشتر نگاره های دوزخی و بهشتی قابل بررسی است.

    کلیدواژگان: معراجنامه نگاری، ایلخانی و تیموری، اساطیر، ایران باستان، نورتروپ فرای
  • گیتا احمدی، محبوبه طاهری* صفحات 65-80

    هنر خیابانی، از جمله آثار هنری است که در مکان های عمومی در معرض دید همگان قرار می گیرد. برخی از هنرمندان از این شیوه به سان ابزاری جهت اعتراض بهره می برند، در حالی که سایر هنرمندان از فضای شهری به عنوان فرصتی برای نمایش آثار شخصی با مخاطبان گسترده استفاده می کنند. در سال های اخیر گونه های جدیدی از هنر خیابانی در ایران پدیدار شده که همسو با جنبش‎های هنر خیابانی در جهان هستند و مطالعه و تحلیل این آثار را به‎عنوان بخشی از هنر معاصر ایران ضروری می سازند. شناخت جایگاه و روند هنر خیابانی ایران و میزان تاثیرپذیری آن از غرب، نیازمند بررسی تطبیقی بین هنرمندان بومی با هنرمندان پیشروی جهانی است. از این رو، مقاله حاضر با روش توصیفی- تحلیلی، به شناسایی و مطابقت شباهت های محتوایی بین آثار یکی از پیشگامان هنر خیابانی ایران با نام مستعار "بلک هند" و هنرمند خیابانی پرآوازه انگلیسی "بنکسی" می پردازد. این پژوهش با هدف تبیین تاثیرپذیری هنرمند ایرانی از همتای انگلیسی خود، سعی در پاسخ گویی به این پرسش دارد که چه اشتراکات معناداری، محتوای آثار اعتراضی این دو هنرمند را به هم نزدیک می کنند؟ یافته ها حاکی از آن است که هر دو هنرمند در آثار خود در پی نقد اجتماعی و به چالش کشیدن گفتمان های مسلط جامعه هستند؛ اگرچه بلک هند در این رسالت مشترک، از مضامینی مشابه با آثار بنکسی بهره گرفته است، در نهایت خلاقانه از این درون مایه ها الهام می گیرد و عناصر و ایده های مربوط به ساختار سیاسی و اجتماعی جامعه خود را به محتوای آثار خود اضافه می کند تا به یک گفت وگوی جدید و بومی‎شده دست یابد. از این رو، آثار بلک هند در پیوند با آثار بنکسی، صاحب هویت جدیدی می شوند.

    کلیدواژگان: هنر خیابانی، هنر اعتراضی، گرافیتی، بنکسی، بلک هند
  • رزیتا صفری صدیق، امیرعباس محمدی راد*، نادر شایگان فر صفحات 81-92

    بازنمایی تصویری در جهان رسانه در ساحت عکس های ساخته و پرداخته شده دیجیتال، امری نوین است که دست یابی به آن، نیازمند شناسایی نظام معرفتی و تکنولوژیک هنر پسامدرن و رسانه ای و نیز تحولاتی است که در مسیر دگرگونی سوبژکتیویته پدید آمده اند. بازنمایی تصویری سوژه زن در شبکه اجتماعی اینستاگرام می تواند منظر مناسبی برای بررسی امر بازنمایی معاصر فراهم آورده و با فاصله گرفتن از سوژه محوری مدرن، جایگاه سوژه زن در حادفضای رسانه را نمایان سازد. مقاله حاضر با روش توصیفی- تحلیلی در چارچوب آرای ژان بودریار در باب رسانه، در پی پاسخ به این پرسش ها است که چگونه شبکه اجتماعی اینستاگرام با ساختار تکنولوژیک و گردش رسانه ای خود بر بازنمایی تصویری سوژه زن معاصر ایران تاثیر گذاشته و چه جایگاهی را می توان برای سوژه هنرمند و ابژه تصویر در بازنمایی رسانه ای معاصر قایل شد؟ هدف از این نوشتار، تحلیل تطبیقی بازنمایی سوژه زن معاصر ایران در حادفضای اینستاگرام با تکیه بر آرای بودریار است. جامعه هدف، عکس های منتشرشده از زنان در این شبکه بوده که از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شده؛ معیارهای انتخاب تصاویر مبتنی بر دریچه مفهومی بودریار تعیین شده اند. نتایج حاصل از پژوهش به روشنی نشان می دهند که جهان بازنمایی رسانه ای زنان معاصر ایران، همان جهان بی مرجع رسانه و حادواقعیتی است که در گسست از واقعیت، امکان فاعلیت سوژه را سلب کرده و او را با ابژه هایی روبه رو ساخته است که رسانه و ساختار تکنولوژیک آن پیش روی او نهاده اند؛ ابژه هایی فرازیباشناختی و فراجنسیتی که بدل به وانموده هایی تهی شده و هویت و واقعیت جدید خود را مبتنی بر جهان رسانه جست و جو می کنند.

    کلیدواژگان: بازنمایی رسانه ای، شبکه اجتماعی اینستاگرام، بودریار، حادواقعیت، سوژه
|
  • Mehdi Hamedi*, Mohammadrza Moridi, Behnam Kamrani Pages 1-16

    Two decades have passed since the formation of the Middle East art movement. Among the diversity of artistic styles and experiences, three movements can be recognized. First, the flow of modern art in the Middle East; A trend that is the legacy of the decades of peak modern art in Iran, Iraq, Syria, Lebanon and Egypt during the 1960s to 1990s. The second movement, influenced by the post-modern paradigm, had a critical and social approach to the policies of Islamic countries in the Middle East, and with the intensification of war and oil conflicts after September 11, it peaked and became the dominant stream of Middle Eastern art. The third trend is a new trend that was formed under the trans-modern paradigm. The question is what are the fields of formation of Middle Eastern art trends and what changes has Middle Eastern art experienced in these paradigmatic developments. In order to answer this question, the present article intends to explain the transmodernist theoretical approach and in the continuation of it, the description of the Middle East art trends, to deal with the components and characteristics of the contemporary art of the Middle East in the transmodern paradigm. For this purpose, the descriptive-analytical method has been used, as well as the adaptation of the three currents mentioned with the transmodern theoretical approach. The findings of the research show that a significant part of the contemporary artists of the Middle East are trying to go beyond the postmodernist approach that has a critical and blocking view of the flow of native modernity and to form a new type of contemporary art with native and local connotations with the transmodernist approach.

    Keywords: Transmodernism, Modernism, Postmodernism, Middle Eastern art, contemporary Iranian visual arts, contemporary Arab visual arts
  • S. Ali Asghar Rabani*, Saeid Khoddari Naeini Pages 17-32

    The knowledge of astronomy in the Middle Ages had two major trends: Astronomy and Astrology. Each one of these two trends has its own characteristics and concepts. Many books on Astronomy and Astrology have been written in Iran. Some of these books, such Suwar Al-Kawākib, Ajayeb Al-Makhluqat, Al-Tafhim, Daghayegh Al-Haghayegh, Al-Bolahan, Al-Mavalid, horoscopes, the Zijs, have been duplicated and illustrated in various periods. Illustration for astronomy, like other scientific fields, has always been the focus of writers and copy vectors to understand difficult topics and help the audience's memory to remember the content. The main question of this research is, what are the characteristics of illustrations of books in the field of astronomy and astrology in Iranian art? The researchers of this article have adopted a descriptive-analytical method and a comparative approach, to present a general view of illustration of astronomy and astrology in Iranian painting, and furthermore to explain the characteristics, differences and similarities, topics and also the methods of implementation of illustration of astronomy knowledge books. The analysis of the related works of art has been done keeping in mind the scientific rules of astronomy. The purpose of the research is to pay attention to the characteristics of illustration in astronomy, astrological books, and also, to compare the type of illustration for the mentioned fields. The results of the research show that the requirement of painters to comply with scientific standards in order to maintain the accuracy of astronomical materials has limited them in the type, style and quality of illustrations in this field, while there were no such strictures for illustrators of astrological books. Illustration of astronomy and astrology books is a combination of realism and fantasy. Astronomy images are often realistic and astrological images are more surrealistic. But the summary of all the differences between astronomy and astrology illustration can be summed up in the fact that the illustrator of astronomy texts is required to follow the rules so as not to damage the scientific accuracy of the text. While there are no such strictures for the illustrator of astrology texts.

    Keywords: Iranian painting, Book designing, Scientific illustration, Astronomy, Astrology
  • Meysam Rezaei Mahvar, Afsaneh Nazeri* Pages 33-48

    Although the term and metaphor of narratives are widely used in museological literature, there are still very few studies about what and how narrative is and the existing approaches, especially in cultural studies, have dealt more with critical aspects. The methodology of this research follows a descriptive-analytical approach and is situated in the framework of "narrative theory" based on the views of Gerard Genet. It addresses the question of how and by what techniques a chain of narrative units or events are presented through the formation of narrative discourse in art museums. And in this regard, by analyzing one of the main categories of literary narratology, namely the time in narrative and especially with a comparative study of the category of "order" or "anchronies" for the museum exhibition, how to achieve a way to analyze the museum narrative and its installation based on the theory of narrative?
    After reviewing the previous approaches experienced in the installation of the National Gallery of London and analyzing the "Sainsbury Wing" section as a case study, it was concluded that aesthetical and practical principles in architecture and implementation of composition and visual aspects in the installation create the same narrative anachronies that we know as one of the literary tools in the narrative.
    In designing the architecture of this section of the National Gallery, Robert Venturi, with a functionalist approach to provide space for a real experience of seeing paintings that goes beyond just a museum visit, has been able to present the museum chronological narrative, and by creating several windows and suspensions, through spatial relationships and through what has been identified in this study from the perspective of narratology as types of external analepsis and prolepsis, has achieved narration in this museum. Therefore, although Gerard Genet considered narrative to be more specific to literature, this study shows that the main components of narrative discourse analysis, such as time and order in his views, can be applied to exhibition narrative.

    Keywords: Narrative discourse, Art museums, Anachrony, Gerard Genette, National Gallery of London
  • Neda Vakili* Pages 49-64

    According to different religions, there are different believes about the world and the world after death, and one of these journeys in the stories of different nations is the ascension to the ultramundane arena. Although the ascension stories have different themes in different cultures have verbal and spiritual commonalities associated with it (such as apocalyptic revelational texts, teleological texts, afterlife journeys, dreams, spiritual journeys, legendary texts, ascension to the heavens, etc.) But by analyzing and examining these stories and similar narrative symbols more closely, it is possible to understand how archetypes and myths are used over time to create new meanings (overtly or covertly) in them. One of the main goals of this research is to analyze and investigate the narrative symbols in the stories and illustrations of Ilkhani's Ascension Book (762-772 AH) and Timuri's Book of Ascension (840 AH) based on the approach of Northrop Frye's Archetype Theory of Meaning, which has stages. One of the main questions of this research is that how many structures can be classified in the story and illustrations of Meraj Nameh based on the stages of Frye's archetypal theory and cognitive myth? And in which part of the paintings (hell or heaven) have they used the original mythological stories of ascension in ancient civilization (Iran) and invented new meanings in an untransformed and transformed form? so that through the principle of myth displacement in Frei's theories, we can approach the origin and narrative and pictorial background of the ascension paintings. Therefore, the results obtained in this research by using the comparative-analytical method and library sources prove that the archetypal meaning in the pictures can be classified into eight semantic structures according to Northrop Frye's theoretical model, and the mythological concepts in it can be examined in the form of untransformed (obvious) and transformed (hidden) in most of the infernal and heavenly images.

    Keywords: Ascension (Meraj Nameh) Writing, Ilkhani, Timuri, Mythology, Ancient Iran, Northrop Frye
  • Guita Ahmadi, Mahboubeh Taheri* Pages 65-80

    Street art is among the works of art that are exposed to everyone in public places; some artists use this method as a tool for protest, while other artists use the urban space as an opportunity to display personal works with a broad audience. In recent years, new types of street art have emerged in Iran, which are in line with the street art movements in the world, and make it necessary to study and analyze these works as a part of contemporary Iranian art. Understanding the status and trends of street art in Iran and its influence from the West requires a comparative study between local and leading global artists. Therefore, the present article uses a descriptive-analytical method to identify and match the content similarities between the works of one of the pioneers of Iranian street art with the nickname "Blackhand" and the famous English street artist "Banksy." This research, to explain the influence of the Iranian artist from his English counterpart, tries to answer the question of what meaningful commonalities bring the content of the protest works of these two artists together. The findings indicate that both artists seek social criticism and challenge the dominant discourses of society in their works; Although Blackhand has taken advantage of the same themes as Banksy's works in this joint mission, in the end, he creatively takes inspiration from these themes and adds elements and ideas related to the political and social structure of his society to the content of his works in order to create a new and localized dialogue.To achieve Hence, Blackhand's works acquire a new identity in connection with Banksy's works.

    Keywords: street art, graffiti, protest art, Banksy, Blackhand
  • Rozita Safari Sadigh, Amir Abass Mohamadi Rad*, Nader Shayganfar Pages 81-92

    Visual representation in the media world of digital images is an emerging phenomenon in which its achievement requires the identification of the epistemological and technological system of postmodern and media art, and the developments that have emerged in the path of the transformation of subjectivity. The visual representation of the female subject on Instagram as a social network can provide a suitable perspective for examining the contemporary representation and can reveal the status of the female subject in social media by distancing itself from the modern subjectivity. Via a descriptive-analytical research method and employing Jean Baudrillard's ideas of media, the present study seeks to answer the following questions: How has the Instagram social network with its technological structure and media circulation affected the image representation of the contemporary Iranian female subject? What position can be given to the artist-subject and the image-object in the contemporary media representation? The study aims to conduct a comparative analysis of the representation of the contemporary Iranian female subject in Instagram hyperreality, relying on Baudrillard's ideas. The population consisted of the women’s published photos on Instagram, selected through a purposive sampling method. The inclusion criteria of images were based on Baudrillard’s concepts. The results revealed that the world of contemporary women’s media representation is a world without reference or hyperreality that denies the possibility of a subject’s agency in a break from reality, making her face the objects that the media and its technological structure have put forward, that is, transaesthetic and transsexual objects that become empty simulacra, seeking for their new identity and reality based on the media world.

    Keywords: Media Representation, Instagram Social Network, Baudrillard, Hyperreality, Subject